Stef Lernous vanaf september nieuwe stadsartiest van Mechelen

Mechelaar en theaterregisseur Stef Lernous volgt Circus Ronaldo op als stadsartiest van de stad Mechelen. Van september 2017 tot en met augustus 2019 zal Stef Lernous Mechelen onder stroom zetten met een zichtbaar programma gericht naar alle Mechelaars.

De stadsartiest Mechelen is een professionele kunstenaar of kunstenorganisatie die met Mechelen een bijzondere band heeft opgebouwd. Dat geldt zeker voor Stef Lernous die daar de komende twee jaar extra op inzet.
“Het is een hele eer om voor de komende twee jaar de stadsartiest van Mechelen te zijn. Ik zie het in de eerste plaats als iets om mijn tanden in te zetten en pas in de tweede plaats als eretitel”, zegt Stef Lernous.
Binnen de stuurgroep Cultuurbeleid werd eenparig Stef Lernous naar voor geschoven als kandidaat. Het college van burgemeester en schepenen heeft deze keuze bekrachtigd. “Ik ben heel blij met Stef als stadsartiest”, zegt cultuurschepen Björn Siffer. “Hij staat voor participatie, samenwerking en vernieuwing. Stef zal zeker een eigenzinnige en zichtbare invulling geven aan zijn stadsartiestschap.”

Mechels parcours dat uitloopt tot Zuid-Korea

Stef Lernous stond samen met Nick Kaldunski en Tine Van den Wyngaert aan de wieg van theatergezelschap Abattoir Fermé dat in 1999 werd opgericht. Tijdens de beginjaren werkte Lernous voornamelijk met lokale jongeren, liefhebbers en muziekgroepen. Vanaf 2002 werd met ondersteuning van Kunstencentrum NONA een professionalisering ingezet en sinds 2006 kreeg het gezelschap een structurele erkenning door Vlaanderen. Sindsdien verovert Abattoir Fermé de landelijke en internationale scène.  Als artistiek leider en regisseur heeft Stef Lernous niet alleen in Mechelen maar ook in Vlaanderen en in het buitenland een reputatie opgebouwd. In Vlaanderen werd het theatergezelschap gelauwerd met de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten en zes keer geselecteerd voor Het Theaterfestival.

Het gezelschap speelt per jaar gemiddeld 80 voorstellingen waarbij het tussen de 15 000 en 30 000 bezoekers bereikt. Gemiddeld speelt Abattoir Fermé een kwart van zijn voorstellingen in Nederland. Nog een kwart van de voorstellingen vindt plaats buiten Vlaanderen en Nederland. De buitenlandse optredens leveren daarbij prestigieuze internationale podiumprijzen op. Zoals ‘best piece of 2015’ voor het stuk ‘Nymf’ in Seoul, Zuid-Korea, en in 2016 de prijs voor beste regie en beste scenebeeld van de voorstelling ‘LULU, eine Mörderballade’ in Duitsland.

Verleden jaar keerde Abattoir Fermé terug naar de roots. Voor de gelegenheid van het Landjuweelfestival gingen Stef Lernous en de beloftevolle Maja Westerveld aan de slag met leden van het Mechels amateurtheater. Voor deze gelegenheid herschreef Stef een van de eerste theaterteksten van Abattoir Fermé en nam Maja de regie voor haar rekening.

“Een mooie ontmoeting tussen professioneel- en amateurtheater én een mooi bewijs dat stadsartiest Stef Lernous Mechelen trouw blijft en onverminderd bijdraagt aan een schitterend aanbod podiumkunsten. Dat zal alweer blijken wanneer op 14 maart 2017 ‘Het Proces’ in première gaat in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.”, zegt Björn Siffer.
 

Een artiest met kunde en pit

Stef Lernous is vakhoofd van de spel-opleiding van RITCS School of Arts. Voor de Vlaamse Opera regisseerde hij twee operaproducties. In 2012 sprak hij op het Theaterfestival de State Of The Union uit. Voor de zender Acht maakte hij een televisiereeks en in 2016 was hij curator voor de tentoonstelling Divine Decadence in het Kasteel van Gaasbeek.

De artistieke interesse van Stef Lernous gaat vaak uit naar 'de wereld achter het bekende', naar  angsten of fantasieën die de mens normaliter wil rationaliseren of vergeten. Er huizen personages, ideeën, genres of plaatsen die refereren aan ‘verborgen werelden’ of aan angst, verlangen en obsessie.

“Ik ben een Mechelaar en ik ben altijd hier gebleven. Het is leuk om internationaal erkenning te krijgen voor je werk, maar ik kijk er naar uit dat we juist binnen Mechelen een groter platform mogen bespelen”, zegt Stef Lernous.


“Door zijn internationale faam is hij cultureel ambassadeur van Mechelen, zoveel is zeker. Ik ben er ook van overtuigd dat stadsartiest Stef Lernous een breed palet aan activiteiten zal ontplooien en zo verscheidene doelgroepen zal bereiken”, besluit Björn Siffer.

www.mechelen.be/stadsartiest